Kvalitetschoklad är ett rent hantverk

Hos Amedei är chokladtillverkning ett rent hantverk – från den omsorgsfulla odlingen på kakaofälten i Sydamerika till den varsamma produktionen i Italien. Det är den heta passionen och det starka engagemanget hos syskonparet Alessio och Cecilia Tessieri som har skapat chokladernas super-Cru.

Framgångsreceptet är strikt kvalitetskontroll under hela processen och hantverksmässig tillverkning i liten skala – samt oändligt mycket kärlek! 

Chuao – värdens bästa kakaoböna

Chokladens kvalitet avgörs redan i valet av kakaoböna. Amadei har valt att satsa på en unik kakaoblandning – de åtråvärda kakaobönorna Criollo, Trinitario och Forastero – från halvön Chuao i Venezuela. Tillsammans med traktens odlare och kunniga agronomer ser Alessio Tessieri till att skapa de allra bästa förutsättningarna för odling, skörd, gallring, fermentering, soltorkning och transport. För att inte skada de ömtåliga kakaobönorna sker allt för hand.

Amedei – bara handgjorda praliner

Väl framme i Amadeis lilla chokladfabrik i Toscana får kakaobönorna genomgå en rad tester där Cecilia Tessieri kontrollerar kvaliteten. Sedan sätter produktionen igång.

Ren kvalitetschoklad innehåller enbart kakaomassa, raffinerat rörsocker och äkta vanilj från Madagaskar. Det enda som tillsätts är de naturliga smaker som utgör de läckra fyllningarna i pralinerna. Givetvis tillverkas varenda en för hand. Allt du behöver göra är att låta resultatet smälta i munnen!

 

Amedei samarbetar med små kakaoproducenter
som garanterar bra arbetsförhållanden och bra kvalitet

Amedei arbetar enbart med egna kakaoplantage och med små familjeplantage i Sydamerika samt Västindien. På det viset har Amedei kontroll på både kakaokvaliten och på arbetsförhållandena. Amedei köper ingen kakao från de afrikanska storplantagen, dels pga av sämre kvalitet och smak dels på de dåliga arbetsförhållandena.

I Venezuela har Amedei till och med startat en socialförsäkring för arbetarna i chokladkooperativet i Chuao. Därför det är rätt att de som gör det tunga jobbet också ska ha möjlighet att leva på det och möjlighet att få hjälp om de blir sjuka. De små familjeplantagen som man handlar kakao från, garanteras en fast inkomst som de kan leva på oavsett om skörden blir god eller inte.


Visst – det här gör att råvaran till Amedeis choklad kostar mycket mer än andras, men det gör också att man kan äta Amedei choklad med gott samvete.
Dessutom smakar en choklad som är gjort med kärlek i varje led så mycket mer och bättre, eller hur?